Match om te vermijden: gerookte zalm met wijnen van de Sauvignon Blanc-druif.

Tafelvijand nummer 3: gerookte zalm, vooral samen met Sauvignon Blanc...

 

Als ik berichten krijg van sommige klanten, dat ze alvast aan het 'proefkoken' zijn voor de Kerst, dan weet ik hoe laat het is. December dringt dik aan, momenteel. Feest!

 

Maar welke wijn/spijs-combinaties dien je beslist te vermijden? Dat thema heb ik dit jaar gekozen, om u en de uwen door deze culinair uitdagende maand heen te slepen. Want de wijn-bij-de-feestdis-valkuilen zijn talrijk en soms echt heel erg onverwacht... 

 

Deel 3 van deze serie gaat over één hele specifieke (en echt rampzalige) combinatie, namelijk gerookte zalm met wijnen van de Sauvignon Blanc-druif.

 

Een hap gerookte zalm en een slok Sauvignon Blanc-wijn veroorzaken samen een metaalachtige smaak in de mond. Niet fijn, dat mag duidelijk zijn. Of je moet een
ijzervreter zijn zoals Jaws uit de James Bond films (zie foto).

 

Tenzij je Jaws uit James Bond bent, kun je gerookte zalm gecombineerd met Sauvignon Blanc maar beter vermijden...

Metaalmysterie

Waarom deze wijn/spijs-combinatie zo ongelukkig is, heb ik in het kader van deze serie proberen te achterhalen – maar mijn zoektocht op internet leverde niets op. Mysterie!

 

Is het iets chemisch? Rookmoleculen die botsten met bepaalde bestanddelen uit de Sauvignon Blanc? Bij ‘gewone’ zalm (bijvoorbeeld een gebakken moot) treedt die metaalsmaak niet op… Daarom kan Sauvignon Blanc gelukkig ook goed bij sushi (en met name sashimi), want dat is voor mij nog steeds de beste combi. Immers, voor sushi wordt rauwe, niet-gerookte zalm gebruikt. Geen gevaar op metaal, dus.

 

Oplossing?

ABSB. Anything but Sauvignon Blanc bij gerookte zalm. Chardonnay, al dan niet
houtgerijpt, doet het natuurlijk erg goed, maar ook Grüner Veltliner. Toch iets slanker
en stuivender? Serveer dan een tintelfrisse Rueda-Verdejo en uw metaalprobleem is opgelost.

 

NB: Franse wijnen van Sauvignon Blanc waar deze druif echter meestal niet op het etiket staat: Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon en sommige witte Entre-deux-Mers, Bordeaux, Graves en Pessac-Léognan. 

 

Alle posts op Boelen's Blog met de 'Tien grootste tafelvijanden van wijn':

(Deze serie wordt continu aangevuld) 

 

- Tafelvijand nummer 7: Spruitjes 

- Tafelvijand nummer 6: de oliebol (en Champagne)

- Tafelvijand nummer 5: Extreme kazen

- Tafelvijand nummer 4: Eieren

- Tafelvijand nummer 3: Gerookte zalm met Sauvignon Blanc

- Tafelvijand nummer 2: Spinazie

- Tafelvijand nummer 1: Azijn

witregel