Eieren: prima bij het ontbijt zonder wijn...

Tafelvijand nummer 4: eieren

 

Nu de Sint plaats heeft gemaakt voor de Kerstman, begint het bij veel van mijn klanten te kriebelen. Wat koken we dit jaar met Kerst en welke wijnen serveren we daarbij? 

 

Ik draai het dit jaar eens om: welke wijn/spijs-combinaties zijn absoluut niet handig? Er zijn namelijk van die geniepige ingrediënten en/of gerechten die ineens behoorlijk dwars liggen als het gaat om ‘de juiste wijn erbij.’

 

Neem nu deel 4 in deze serie, namelijk: eieren (in welke vorm dan ook).

 

Zelf ben ik er dol op, maar dan eigenlijk alleen bij het ontbijt. Roerei, liefst op z’n Brits, dus met bacon, gebakken tomaat, bonen en worstjes. Dan begin je je de dag met een stevige bodem! Daar drink ik op dat vroege tijdstip sterke thee bij. Geen wijn, uiteraard.

 

Boerenomelet

Later op de dag, wanneer wijn in the picture komt, heb ik helemaal niets met ei – in welke vorm dan ook. De reden? Ei en wijn houden echt niet van elkaar. De wijn wordt er niet lekkerder van. Maakt niet uit welke wijn. En het ei voelt zich ook niet kiplekker in combinatie met een glas wijn. Ze stompen mekaar een beetje af. Geen vonken. Gewoon geen happy match, dus. Bij een boerenomelet met bijvoorbeeld flink wat champignons, ham en aardappeltjes, lijkt het wat beter te gaan, maar zelfs dan nóg blijven ei en wijn elkaars stoorzender. Pas wanneer je over je boerenomelet besluit een royale portie geraspte kaas te strooien, leeft de wijn weer wat op. Maar echt geslaagd? Nee. 

 

Filmend

Hoe het komt? Geen idee. Het vettige van het eigeel, wellicht? Veroorzaakt dit een filmende laag op uw tong, waardoor die enigszins verdoofd raakt en er dus gewoon niet zoveel meer gebeurt met de wijn? Of zijn het de eiwitten? Dat zou gek zijn. Eiwitten in andere verschijningsvormen (zoals vlees) laten zich prima combineren met wijn. Ook het soort wijn maakt niet veel uit. Of u moet gaan voor de ultieme ontsnapping bij elk gerecht: Prosecco. Neutraal genoeg om letterlijk álles mee ‘weg te spoelen’. 

 

Pas wanneer het ei verstopt zit in bijvoorbeeld een rijke salade Niçoise, komt het weer een beetje goed met de wijncombi. Hoe meer het ei omringd is door andere smaken en structuren, hoe beter.

 

Alle posts op Boelen's Blog met de 'Tien grootste tafelvijanden van wijn':

(Deze serie wordt continu aangevuld) 

 

- Tafelvijand nummer 7: Spruitjes 

- Tafelvijand nummer 6: de oliebol (en Champagne)

- Tafelvijand nummer 5: Extreme kazen

- Tafelvijand nummer 4: Eieren

- Tafelvijand nummer 3: Gerookte zalm met Sauvignon Blanc

- Tafelvijand nummer 2: Spinazie

- Tafelvijand nummer 1: Azijn

witregel