Berg maar snel al uw mooie Kerstwijnen weer op...

Tafelvijand nummer 5: extreme kazen

 

Dé culinaire Kerstuitglijder die zelfs bij de meest doorgewinterde gastvrouw of - man op de loer ligt, is het fameuze kaasplateau (ná de Kerst weer gewoon: ‘kaasplankje’). Het vormt op zich een goed bedoelde afsluiter van uw Kerstdiner, maar kan net zo glibberig uitpakken als een bananenschil…

 

Waarom?

 

De ellende komt voort uit het verlangen om voor één keer al dat Calvinisme overboord te gooien. Op dat ‘plateau’ kwakken we namelijk zoveel mogelijk verschillende soorten kaas. Staat lekker chique. Het is tenslotte Kerst!

 

Deel 5 in deze serie gaat over de sluipmoordenaar op dat plateau: de extreme kaas.
Berg dan maar alle flessen wijn snel weer op!

 

Al die verschillende soorten kaas, da's op zich al een nachtmerrie voor de wijn/spijs-gevoeligen onder u (ik zeg zelf altijd: “één kaas, één wijn!”). Maar het kan nóg erger. Tussen al die kazen is er meestal één die alle andere de baas is qua geur en smaak. De extreme kaas. Je ruikt ‘m al voordat het kaasplateau de kamer in wordt gerold. De kaas die alles in je gehemelte martelend vernietigt. Darth Vader? Cheese Vader! 

 

Smerig bocht

Dit type kaas ruïneert alle plannen die je met je zorgvuldig uitgezochte Kerstwijnen voor ogen had. Er is eigenlijk maar één voordeel. Je kunt er het smerigste bocht bij schenken dat je maar kunt vinden. Niemand proeft het verschil nog. Scheelt weer een aardige Kerstslok op je snel slinkende decemberbudget… 

 

De twee meest extreme zijn: 

 

1) Blauwe schimmelkaas (zie foto). Deze kan alleen bedwongen worden door mierzoete Sauternes, of andere daarop lijkende goudgele dessertnectars. Kortom: Kill it with sweetness. Of Vintage Port, natuurlijk. Kill it with sweetness ánd alcohol.

 

2) Maroilles. Een levensgevaarlijke (althans, dat vind ik) koemelkse kaas met (natuurlijk) een schimmelkorst, afkomstig uit het noorden van Frankrijk. Ren voor je leven. Het woord ‘stinkkaas’ komt niet eens in de buurt. Wijn erbij schenken? Welnee. Zinloos. Op de brandstapel ermee. Dan zit je ook qua vuurwerk gebeiteld, deze Kerst.

 

Dat laatste doet me denken aan Asterix in Corsica. Daarin speelt een Corsicaanse kaas een belangrijke (zelfs explosieve) rol. Ook al zo’n extreme kaas. Zie afbeelding hieronder (vond op internet alleen een Engelstalige versie, excusez-moi).

 

Blijf er vér vandaan, met uw mooie Kerstwijnen!

 

Alle posts op Boelen's Blog met de 'Tien grootste tafelvijanden van wijn':

(Deze serie wordt continu aangevuld) 

 

- Tafelvijand nummer 7: Spruitjes 

- Tafelvijand nummer 6: de oliebol (en Champagne)

- Tafelvijand nummer 5: Extreme kazen

- Tafelvijand nummer 4: Eieren

- Tafelvijand nummer 3: Gerookte zalm met Sauvignon Blanc

- Tafelvijand nummer 2: Spinazie

- Tafelvijand nummer 1: Azijn

 

witregel