Champagne hierbij? Dood- en doodzonde.

Tafelvijand nummer 6: de oliebol (en Champagne)

 

Mijn Franse moeder vestigde zich in 1961 in Nederland. Eén van de dingen waar ze in het begin erg aan moest wennen, is de Nederlandse traditie van oliebollen met Champagne om middernacht tijdens de jaarwisseling.

 

En terecht. Het is eigenlijk om te huilen.

 

Voor hele volkstammen is dát het enige moment in het hele jaar waarop ze Champagne drinken. En alsof zoiets niet erg genoeg is, eten ze er oliebollen bij! Die ‘kwakjes vet met gist en ellende’ zoals de briljante columniste Japke-d. Bouma ze vandaag noemt op nrc.nl (geestige column, aanrader).

 

Beledig uw kwakje niet

Het is een belediging voor de Champagne en – ter verdediging van de oliebol – ook een belediging voor dat ‘kwakje’. Ik ben het namelijk niet helemaal met Japke eens: de oliebol is tegenwoordig een stuk beter dan vroeger. Hier in mijn dorp (Breukelen) is een bakker gevestigd die vorig jaar de AD-oliebollentest had gewonnen – en ik moet zeggen: mjam! Luchtig, krokante korst, niet al te vet.

 

Appelsap

Maar Champagne erbij schenken? Of een andere wijn? Geen smaakpapil noch geurreceptor die er aan denkt! Glaasje appelsap, wellicht? Zoiets! Of misschien een hartverwarmende Eau-de-Vie na het vuurwerk, bij terugkeer in de warme huissfeer…

 

Spa rood

Mijn Oudejaars-TIP: schenk vanavond vroeg uw mooie Champagnes uit (lang voordat de oliebol op het toneel verschijnt) en trakteer uw gasten voor het middernacht-ritueel op een eenvoudig flesje bruiswijn. Dankzij de rondtrekkende kruitdampen kan dat wat mij betreft net zo goed Spa Rood zijn. Proeven en/of ruiken doet namelijk niemand dan meer…

 

Veel plezier vanavond en vannacht! En dank voor alle positieve reacties, het afgelopen jaar, op Boelen’s Blog!

 

Alle posts op Boelen's Blog met de 'Tien grootste tafelvijanden van wijn':

(Deze serie wordt continu aangevuld) 

 

- Tafelvijand nummer 7: Spruitjes 

- Tafelvijand nummer 6: de oliebol (en Champagne)

- Tafelvijand nummer 5: Extreme kazen

- Tafelvijand nummer 4: Eieren

- Tafelvijand nummer 3: Gerookte zalm met Sauvignon Blanc

- Tafelvijand nummer 2: Spinazie

- Tafelvijand nummer 1: Azijn

witregel