Soms rijpt topwijn eerst een tijd bij de boer op fles.

Misverstand nummer 1: “Hoe ouder, hoe beter”

 

Zéér hardnekkig misverstand! Precies het tegenovergestelde is het geval: de meeste wijn wordt helemaal niet beter van lang rijpen op fles. Vrijwel alle wijn is gemaakt om jong, écht jong te drinken – dat wil zeggen vanaf enkele weken tot twee (hooguit drie) jaar na de botteling. Het op fles brengen van zulke wijnen vindt meestal al enkele maanden na de oogst plaats.

 

Fruitigheid is bij die wijnen waar het om gaat. Die verdwijnt al snel. Lang bewaren staat dus gelijk aan laten verpieteren. Geldt voor zowel rood als wit, maar in het bijzonder voor rosé.

 

Kopgroep

Slechts een piepklein deel heeft baat bij ouderen op fles. Dan hebben we het over bijvoorbeeld een kleine kopgroep onder de Grands Crus Classés uit Bordeaux, de beste Bourgognes, machtige rode Rhônes als Châteauneuf en Côte Rôtie, superieure, intense Barolo’s, Barbaresco’s en Brunello di Montalcino’s. Een enkele Ribera del Duero of top-Rioja (Reserva of Gran Reserva). Een handjevol uit Napa Valley of Stellenbosch. Een enkeling uit Australië (Grange Hermitage…).

 

Vuistregel bij grote zulke ‘Grands Vins’: hoe warmer en perfecter het klimaat, hoe softer en rijper de topwijn – en hoe korter diens levensduur. Vandaar dat een lang bewaarpotentieel vaker voorkomt in die wijngebieden waar de druivenstok het zwaar heeft. Dit geeft ‘backbone’ aan de wijn, en dat is nodig voor de langere termijn. Een koeler klimaat betekent dikkere schillen en dus meer tannine. En daar bestaat die ruggengraat van een wijn uit. Tannine geeft dat bittere, die zuurtegraad – dit alles moet eerst door de tand des tijds worden ‘afgebroken’.

Zelfs Barolo kun je tegenwoordig jong al proberen.

 

Minder en rijpere tannine

Maar tegenwoordig hoef je bij de meeste van deze bewaarwijnen niet verplicht eerst tien of twintig jaar te wachten voordat ze op dronk komen. Hét grote verschil met vroeger is dat deze wijnen vaak direct’ al lekker zijn – dat wil zeggen: soms al met slechts enkele jaren onder de kurk. Hoe dat komt? Het resultaat van rijpere druiven (dankzij de klimaatverandering) en betere technieken. Zoals de pluk die pas plaats vindt bij optimale rijpheid. Maar ook zachtere extractie van het fruit, waardoor er minder tannine ‘meekomt’. Tannine die hoe dan ook tóch al rijper is dan vroeger. Keerzijde: de zwoelheid, de lobbigheid van veel wijn (en het alcoholpercentage) nemen toe en – omgekeerd evenredig – nemen de finesse, de frisheid en de elegantie vaak af.

 

Hoe ouder, hoe fouter

Terug naar de basis. Voor vrijwel alle wijn geldt: hoe ouder, hoe fouter. Wacht daarom niet. En probeer óók die topwijn liever eerder dan later. ‘Te vroeg’ bestaat (bijna) niet meer. Of het moet een wel héle straffe Barolo zijn uit een uitzonderlijk koel jaar.  

 

Volg je wijn

Wat is er nou leuker dan af en toe uit die ene speciale kist een fles te pakken, te ontkurken en te ontdekken hoe het staat met z’n ontwikkeling? Desnoods met behulp van een decanteerkaraf! Wachten op die ene speciale gelegenheid is flauwekul. Je doet jezelf tekort. Iedere dag die je leeft is immers bijzonder…

 

 

Alle posts op Boelen's Blog met de 'Tien grootste misverstanden over wijn':

(Deze serie wordt continu aangevuld)

 

- Misverstand nummer 6: "Rood op kamertemperatuur"

- Misverstand nummer 5: "Machinaal is slecht"

- Misverstand nummer 4: "AOC staat voor kwaliteit"

- Misverstand nummer 3: "Dikke tranen, dus topwijn"

- Misverstand nummer 2: "Wit bij vis, rood bij vlees"

- Misverstand nummer 1: "Hoe ouder, hoe beter"