Warm weer? Easy Red gaat bij mij direct de koelkast in!

Misverstand nummer 6: “Rood op kamertemperatuur”

 

Rode wijn op kamertemperatuur drinken. Je zou denken dat dit enorme misverstand inmiddels wel de wereld uit is. 

 

Helaas.

 

Met name in de horeca is het soms nog huilen met de pet op. Warme rode wijn is daar eerder de regel dan de uitzondering. Verbazing alom, wanneer ik dan vraag om een ijsemmer om de schade te herstellen.

 

Rood al snel te warm in álle seizoenen

In de winter stoken we onze huizen comfortabel warm en in de zomer is het daar meestal sowieso ruim boven de 20 graden - de grens waarboven het met rood 'gevaarlijk' begint te worden.

 

'Chambreren'

Het misverstand dateert - vermoedelijk - uit de tijd lang vóór centrale verwarming. Toen het in huis gewoon nog een stuk koeler was. Kamertemperatuur was toen vriendelijk voor rode wijn. Een graad of zestien tot achttien, zo stel ik me voor. Ideaal. Zodoende kwam 'rood op kamertemperatuur schenken' in ieder wijnboek te staan. Het staat gelijk aan de term 'chambreren' - afgeleid van het Franse woord voor kamer: 'chambre'. Even rustig uit de kelder op kamertemperatuur laten komen (in de tijd dat wijn nog alleen gedronken werd door gegoede burgerij met kelders onder de voeten). 

 

Global warming maakt het erger

Door de opwarming van onze planeet wordt het op twee manieren erger. Niet alleen is het gewoon steeds vaker (zeer) warm weer, ook klimt wijn daardoor de laatste jaren in alcohol vanwege de (nog) rijpere druiven. Forse rode wijn die dampend warm in uw glas zit... Vraag dan maar gerust om een paar ijsklontjes om de wijn mee koel te walsen (én om die ijsemmer voor de fles).

 

Tip voor snel koelen

Dat brengt me op de volgende 'anti-paniek' tip. Stel, u komt 's avonds thuis en u ontdekt tot uw afgrijzen dat u niet één fles koud heeft staan. Uw redding? IJsklontjes (die je dan natuurlijk wél in je vriezer moet hebben). Als u deze niet in uw wijn wilt dompelen, wals ze dan gedurende een paar minuten in uw lege wijnglas. Dat wordt dan ijs- en ijskoud. Haal de ijsklontjes eruit en schenk vervolgens uw wijn (ongeacht welke kleur) in. Dankzij dat superkoude glas wordt deze alsnog behoorlijk koel! Maar zoals gezegd, u kunt ook gewoon simpelweg die ijsklontjes in een reeds gevuld glas donderen. Nood breekt wet! (En negeer dus het aanstelligere commentaar van de eventuele wijnsnobs om u heen.) Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, kan het wel slim zijn om de ijsklontjes te verwijderen. Voorkomt onnodige verdunning.  

 

IJscondooms

Terug naar (te) warm rood. Regelmatig doe ik de flessen rode wijn voor bij de BBQ gewoon in zo'n 'ijscondoom' waarvan ik er in de vriezer altijd een stuk of vier of vijf paraat heb liggen. Natuurlijk kan de eerste slok dan wat kil naar binnen komen. Maar wees gerust. Bij warm weer is uw glas met iets te koude rode wijn in een mum vanzelf weer bijgetrokken. Liever een tandje te laag beginnen, is het dus devies.

 

Koelkastproof

Bij mij thuis gaan nog vóór de eerste hittegolf van 't jaar aardig wat flessen rood direct de koelkast in. Dat is gewoon het gemakkelijkste. Niet álle soorten rode wijn zijn echter koelkastproof. Makkelijke, soepele rode drinkwijnen (zoals het  'Sekreet' - zie foto) zijn dat wel. Joviaal, fruitig rood, kortom. Sappig rood dat sowieso nóg lekkerder wordt van een paar graadjes eraf. Zulke Easy Reds heb ik vanaf het voorjaar standaard koel staan.

 

Tannine? Opgelet!

Bovenstaande geldt niet voor rode wijnen met veel tannine, zoals een robuste Barolo. Let op dat je dat soort rood juist niet te koel drinkt. De tannine waar zulke wijn meestal rijk aan is, komt dan namelijk extra wrang over. Daarom is hougerijpt rood echt niet geschikt om uit de koelkast te worden geschonken. Houtrijping zorgt immers meestal voor éxtra tannine die koud dus behoorlijk wrang opspeelt. Barolo is trouwens zo'n beetje de enige rode wijn die juist profiteert van ons huidige 'kamertemperatuurklimaat' (mag best tegen de 20 graden; maar ook die wijn verliest daarboven aan kwaliteit).  

 

Rode wijnen die koel veel Cooler drinken:

- Rode Beaujolais incl. de lichtvoetige Crus zoals Brouilly en Fleurie (maar weer niet Morgon); 

- Rode Loire van Gamaydruiven (want die van Cabernet Franc zijn meestal te serieus, te tanninerijk);

- Lichte rode Bourgogne (niet-hougerijpt), bijvoorbeeld een Hautes Côtes de Nuits of -Beaune;

- Elzasser Pinot Noir (niet-houtgerijpt); 

- Duitse Spätburgunder (idem);

- Valpolicella en Bardolino en vergelijkbaar soepel, licht Noord-Italiaans rood;

- Zweigelt uit Oostenrijk; 

- Plus, natuurlijk, de eerder genoemde soepele Secret de Campane (het 'Sekreet') uit de zuidelijke Rhône.

 

 

Alle posts op Boelen's Blog met de 'Tien grootste misverstanden over wijn':

(Deze serie wordt continu aangevuld)

 

- Misverstand nummer 6: "Rood op kamertemperatuur"

- Misverstand nummer 5: "Machinaal is slecht"

- Misverstand nummer 4: "AOC staat voor kwaliteit"

- Misverstand nummer 3: "Dikke tranen, dus topwijn"

- Misverstand nummer 2: "Wit bij vis, rood bij vlees"

- Misverstand nummer 1: "Hoe ouder, hoe beter"

blah