Dilemma: crispy zomers wit op haar best, maar oesters dan juist niet…

 

De zomer lijkt nú nog nergens op. Maar straks is het zo ver. De mussen vallen van de daken. Het kwik spat uit de thermometer. U snakt dus naar knapperig, krokant en crispy wit. Helder wit. Stuivend wit. Verfrissend wit. Ziltig, mineralig wit.

 

Melkachtig

Typisch witte wijn die briljant is om oesters mee weg te spoelen. Terwijl deze parels van de oceanen juist dan, met die hoge temperaturen, tijdelijk niet lekker meer zijn. Ce n'est pas la saison! Bij het openen zie je het direct: een glazige, melkachtige substantie met een lactische smaak. Geeft het tóch al niet fraaie innerlijk van de schelp een éxtra bizar aanzien. In Frankrijk zeggen ze dan, alsof het een kwaliteit betreft: "Elles sont laiteuses!" (Ze zijn melkachtig). Dankje de koekoek, niet eten. Oesters moeten net zo crisp en helder en fris ogen (zie foto) als de wijn waarmee u ze wegspoelt. Tijdens mijn recente vakantie in Cap Ferret (oesterparadijs, waarover in een volgend Blog méér), oogden ze naar mijn smaak te vaak te melkachtig.

 

Oesters en wijn

Crisp. Helder. Fris. Zó moeten uw oesters ogen...
en nu we het er tóch over hebben: ook ruiken.

Sex

Wat is dat nu, dit melkachtige spul? En waarom alleen in de zomer? Het antwoord, zoals met zoveel zaken in het leven, heeft te maken met sex en – in combinatie hiermee – stijgende temperaturen.

 

Hermafrodiet

Vanaf het voorjaar, wanneer het zeewater steeds warmer wordt en de 10 graden te boven komt, begint voor de oester het reproductieve seizoen. Die melk, kort gezegd, dat zijn de eitjes (20 à 100 miljoen) én de zaadcellen (nóg talrijker) samen in één papje (eet smakelijk). Overigens, voor de oester is dit alles een vrij eenzaam pleziertje. Het is namelijk een zogeheten cyclische hermafrodiet (het ene jaar mannelijk en het andere jaar vrouwelijk – geen datingsite nodig!).

 

Bevruchte oersoep

De meest voorkomende oester, de creuse, plant zich voort via viviparie. Lees: de eitjes zijn amper bevrucht of ze worden d'r uit gesodemieterd. Het liefst onder ideale omstandigheden: bij zeewater dat inmiddels 21°C bereikt heeft, waarin ook zoet water vermengd zit (vandaar dat u oesterkwekerijen altijd bij riviermondingen aantreft) en dat alles in een rustig, romantisch, kabbelend kader (geen ziedende stormen, of heftige stroming aub). En dat die bevruchte oersoep d'r uit wordt gemieterd door de oester zelf, da's maar goed ook. Dat betekent dat het najaar wordt en dat de temperatuur weer zakt. De oesters zijn stukken minder hitsig. Ze ogen weer lekker clean. De 'r' is terug in de maand en nou willen we verdorie van ze gaan genieten!! Helemaal kappen dus, dat verdomde geflikflooi!

 

Conclusie: wachten tot het najaar! En die crispy, ziltige witte wijnen speciaal bewaren tot dan.

 

In een volgende Boelen's Blog zal ik verder uitweiden over dit fascinerende schelpdier.

 

U kunt niet wachten? Direct meer lezen over over oesters?

Tip 1. Wikipedia in het Frans: l'Huître

Tip 2. Wikipedia in het Engels: Oyster Farming

 

Welke wijnen erbij?

Het is al zó vaak gezegd: Chablis = oesterwater. Vanwege de kalk,- en krijtrijke bodem. En het koele klimaat. Daarom is Chablis the leanest and meanest Chardonnay op deze Aarde. Precies, héél vaak dun en schraal. Zo erg zelfs, dat je beginnende wijndrinkers écht even ziet opkijken, als ze horen dat Chardonnay de druif van Chablis is. Die hadden ze niet verwacht. Ach, Chablis. Alleen de beste boeren, en eigenlijk alleen van niveau Premier Cru en Grand Cru, maken bijzonder lekkere Chablis. De rest is vaak twijfelachtig. Mijn voorkeur voor oesters?

 

1. Crispy Albariño uit Rías Baixas (Galicië, Spanje) en ranke, stuivende Gavi of Roero Arneis (Piemonte, Italië) – waarover in een volgende aanbieding meer. Zie artikel "What's next?"

 

2. Explosieve, kolkende Rueda's, zoals die van Javier Sanz of knallende, zinderende Marlborough Sauvignon Blanc van Saint Clair.

 

3. Strakke, loepzuivere Touraine Sauvignon van Domaine Croix Bouquie – zéér geliefd bij liefhebbers van Sancerre die graag op de centen letten (niveau top-Sancerre, maar dan voor de helft van de prijs).

 

Wordt vervolgd!