Mooie asperges op de kop getikt. En dan?

 

Talloze meningen over de bereiding van het 'Witte Goud'

Asperges lekker op uw bord krijgen... Wie er de kookboeken op na slaat kan aardig in de war raken. Erger gemaakt door de jaarlijks in mei terugkerende tips. Zoveel varianten! Welke kookgoeroe heeft het nou bij het rechte eind? Profiteer van onze fanatieke experimenten voor de perfect gekookte asperges.

 

Combinatie van Hilary & Johannes

Na enkele jaren oefenen in de keuken zijn we (mijn vrouw Frederique en ik, ja klopt, bijna dezelfde voornaam) tot de conclusie gekomen dat de onderstaande vier tips & trucs het beste werken. Het zijn de gecombineerde asperge-adviezen van twee culinaire reuzen: Hilary Akers (FD Persoonlijk) en Johannes van Dam (Het Parool). Beiden hieronder respectievelijk HA en JvD.

 

1) Direct na aankoop de asperges in een natte keukendoek wikkelen om uitdrogen te voorkomen (JvD);

 

2) Een uur voor het schillen, de asperges in koud water leggen (JvD) en aan dit water wat suiker toevoegen (HA) – het idee is dat het bijna onvermijdelijke vocht- en smaakverlies aldus kan worden gecompenseerd;

 

3) De schillen van de asperges koken en dit kookvocht vervolgens gebruiken voor het garen van de asperges, zie hieronder – zo doe je nog iets zeer nuttigs met de smaak die in de schillen zit (JvD).

 

4) De asperges niet koken maar tegen de kook aan (90°C is ideaal) laten garen; wij gebruiken hiervoor de magnetron (HA). Dat garen kost wel meer tijd, reken op 20 à 30 minuten totdat de asperges echt goed gaar zijn.

 

Succes verzekerd!

 

Perfecte wijn voor bij die asperges?

Die heb ik, uiteraard. Een supervondst uit Orvieto, zalvend zacht en verrassend goed bij asperges indien u er Parmaham bij serveert in plaats van gewone ham!