Witte wijn – alleen indien echt 'zeewindfris' – kan haring (soms) aan!

 

Het is een lastige opgave. Een wijn vinden die kan opboksen tegen haring.

 

Roemloos

Het volvette karakter ervan, in combinatie met de ziltige smaak, maken het echt niet gemakkelijk. Menig wijn gaat er roemloos bij ten onder. Zeker als er ook nog zuur en ui bij geserveerd wordt (zonde, vooral bij de delicatere, minder zoute Hollandse Nieuwe).

 

Aquavit

Sommigen zweren wijn helemaal af en geven de voorkeur aan Sherry bij de haring (Manzanillo wordt vaak genoemd, ik zou echter gaan voor een droge Fino). Of Jenever (en dan met name Korenwijn). Mijn Noorse grootmoeder hield het bij haar 'eigen' sterke drank waarin de haring van haar zwemmen mocht: het Noorse 'Aquavit' (mede vanwege de kummelsmaak).

 

Laag in alcohol

Toch zijn er wel degelijk hele fijne wijn/haring-combinaties die leiden tot 1+1=3 . Ik heb voor u hieronder de vier beste haringwijnen op een rij gezet. Allen wit, uiteraard. Allen buitengewoon 'zeewindfris'. En – opmerkelijk – allen laag in alcohol (10,5% tot 12,5%).

 

Eerst even een stukje theorie, om uit te leggen waarom ik tot deze keuze ben gekomen.

 

Harmonie of contrast?

Bij iedere wijn/spijs-combinatie moet je deze vraag stellen: gaan we voor harmonie? Zoeken we naar gelijksoortige smaken en vooral naar eenzelfde soort structuur, c.q. mondgevoel? Of willen we juist een wijn die contrasteert met de dis? Wijn die opbokst tegen de smaken, wijn die er 'dwars doorheen' gaat? Zo'n wijn heeft als primaire functie de mond 'schoon te spoelen' en zo voor de volgende hap klaar te maken. Schone smaakpapillen geven immers meer informatie door... en handhaven de zin om door te eten (iedere hap smaakt immers als nieuw). Bij een geslaagde wijn/spijs-combinatie heeft de wijn een op het gerecht perfect afgestemde mix van 'harmonie' en 'contrast'.

 

Haring: veel contrast, weinig harmonie

Voor wat betreft wijn bij haring zoeken we naar zoveel mogelijk contrast en zo min mogelijk harmonie. Daarom hebben frisse, strakkke, soms zelfs tintelende wijnen de voorkeur, om door het moddervette van de haring heen te snijden. Wordt 'harmonie' dan helemaal uitgesloten? Nee. De vaak ziltige eigenschap van de wijnen hieronder zoekt connectie met de haring. Ook hebben ze wel degelijk een klein vullend 'vetje'. Maar daar is alles mee gezegd. Harmonie bij zo'n sterke smaak is bijna ondoenlijk. Moddervet + moddervet zou hier bovendien géén 1+1=3 opleveren. Eerder -3. Helemaal rampzalig is houtgerijpte wijn bij haring. Dan zit u op -4.

 

 

De vier beste witte haringwijnen

(in volgorde van voorkeur)

 

 

2013 Vinho Verde, Espigueiro, Casa de Compostela, Portugal

 

Proefnotitie 

Ranke, jonge, verse Vinho Verde in een licht-parelende, laag-alcoholische (10,5%) en hoog-verfrissende topvorm. En dat alles heerlijk pretentieloos. Zweempje groen danst in uw glas. Piepkleine doch levendige belletjes tintelen op uw tong. Sappige impressies van appel, citrus en met name peer verkwikken u. Verfrissende rankheid en tóch vrij vol in een behoorlijk aromatische afdronk, die voor Vinho Verde-begrippen bijna teder en zacht is.

 

Lekker bij haring want:

Die piepkleine belletjes, die lichte tinteling, dat maakt de tong lekker 'clean' voor de volgende hap Hollandse Nieuwe. Verfrissend als deze Vinho Verde is, geeft-ie aan de haring toch alle ruimte. Overheerst niet, biedt wel net genoeg tegenwicht. Zo'n wijn waarvan je met gemak een tweede fles openschroeft (met opnieuw een portie verse haring erbij!).

 

Prijs per fles € 6,75

 

 

 

 

 

 

 

2013 Chardonnay-Sauvignon, La Fruitière, Loire

 

Proefnotitie 

Perfecte witte zomerwijn met slechts 12% alcohol. Chardonnay  en Sauvignon Blanc in fris-Atlantische jas. Zuiver? Loep! Luchtig, licht en toch lekker veel kraaksmaak. Chardonnay (zacht, wit fruit, vullend) en Sauvignon Blanc (stuivend, citrus, mineraal) complementeren elkaar zoals je van tegenpolen eigenlijk niet zou verwachten. Afkomstig uit het Loire-Muscadet gebied, aan de Atlantische kust. A Breath of fresh Ocean Air. 

 

Lekker bij haring want:

Zeewindfris! Zilt zoekt zilt. En een toefje Chardonnay-vet flirt met het vette van de haring. Vooral snijdt-ie per slok mooi dwars door de Hollandse Nieuwe heen. Die er bijna nog van zou gaan spartelen ook... 

 

Prijs per fles € 7,95

 

 

 

2013 Muscadet Sèvre & Maine sur Lie, La Fruitière, Loire

 

Proefnotitie 

Ziltige ‘oesterneus’ – gewoon ‘t beste woord ervoor. Rins en droog, maar niet tè. Want in de mond is er – naast krokante, rokerige mineraliteit – ook veel vulling (witte perzik en kweepeer). Wat een punch! Terwijl je met slechts 12% alc. heel comfortabel in de 'doordrink' -categorie zit.

 

Lekker bij haring want:

Voortzetting van de vorige wijn. Maar dan nog net even met meer 't accent op dat ziltige, en met nóg iets meer 'punch'. Is trouwens een geweldig lekker glas krokant wit voor bij álles wat uit de zee komt.

 

Prijs per fles € 7,90

 

 

 

 

 

2013 Touraine Sauvignon, Domaine de la Croix Bouquie, Loire

 

Proefnotitie 

Blinkend groen. Rank en verkwikkend. Geurend naar typerend Loire-krijt en vuursteen, Watertandend groene limoen en rode grapefruit. Brem en buxus; dat kruidige vult het 'Sancerre'-profiel aan. U betaalt voor deze Touraine Sauvignon echter de helft van een top-Sancerre!

 

Lekker bij haring want:

Zeker als het wat langer gerijpte haring betreft (dus geen Hollandse Nieuwe) die u consumeert met zuur en ui, dan is deze Touraine van harte aanbevolen. De fijne zuurtegraad van de Sauvignon Blanc gaat perfect bij het zuurtje van het... eeeuh... zuur. 1+1+1=6!

 

Prijs per fles € 8,95

 

 

 

Overige haringwijnen

 

Nieuw Spaans wit

Sommige Spaanse witte wijnen, zeker als ze uit de nieuwe, moderne, frisse school komen, kunnen bij haring erg lekker zijn. De ziltige, strakdroge wijnen uit Rías Baixas (Galicië) van de Albarinõ-druif, bijvoorbeeld. Hoewel die soms het toch wel benodigde 'vetje' ontberen. Of neem Rueda, al kan diens onstuimige exotische fruit fungeren als stoorzender. Bijzonder interessant (en een onderwerp in een volgende Boelen's Blog) zijn de witte wijnen uit het nog vrijwel onbekende Monterrei (eveneens Galicië). Daar worden druiven als Godello, Treixadura en Albariño in opwindende combinaties geblend tot topvoorbeelden van 'Nieuw Spaans Wit'. Wordt vervolgd (want niet alléén interessant voor bij de haring!). 

 

En Grüner Veltliner dan?

Ja, excuses. U heeft gelijk! Dit Oostenrijks succeswit gaat eveneens goed bij haring. Heel goed zelfs. Bijvoorbeeld de 'Zeisneck' van Pfaffl, ondanks z'n wat mollige inborst. Sommige droge Duitse Rieslings kunnen ook prima, zoals de 'Louis Dry' van Guntrum. Het is ook een beetje waar ú net zin in heeft...