De winnaar is Barbara Spruit uit Amsterdam

 

Jouw lootje heb ik zojuist getrokken. GEFELICITEERD!

 

Eerdere posts over deze enquête:

- 30 maart 2014 Enquête wijntaal: bizar veel reacties

- 14 maart 2014 Schokkend nieuws: consument blijkt doof voor wijntaal

 

'Meursault-Piraat'

De wijn die Barbara Spruit heeft gewonnen, is de laatste doos à 12 flessen van de 'Meursault-Piraat' 2012 Limoux Blanc, Grande Vallée van Luc Pirlet (nu tijdelijk wel weer een kleine partij beschikbaar op dozen à zes flessen).

 

 

Conclusie uit de 212 (!) reacties: begrepen én gewaardeerd

 

Korter

Het aantal reacties was overweldigend. Maar liefst 212 lezers van Boelen's Blog gaven antwoord op mijn vraag van 15 maart j.l.: "Begrijpt ú mijn wijntaal?" Verreweg de meeste reacties waren positief. Maar liefst 195 (92%) respondenten antwoordden namelijk JA op de vraag. Velen namen de moeite om, naast waardering voor mijn wijnjargon, ook opbouwende kritiek mee te sturen (zie de bloemlezing hieronder). Vooral de lengte van de wijnbeschrijvingen kan korter. Kijk, daar hebben we wat aan! Hartelijk dank!

 

Te veel smaken

Verder waren er 15 mensen (7%) die moeite hadden met mijn wijntaal en/of het wijnjargon in het algemeen. Met name op wijnproeverijen schijnt men het 'wijngeblaat' (zoals iemand het verwoordde) als nogal intimiderend te ervaren. "Al die smaken, soms tot wel tien soorten, dat haal ik er niet uit", schrijft Henk Akkermans, "Ik ga meestal af op de eerste die wordt genoemd, dan zit ik meestal wel goed!"

 

Rueda en 'grapefruit'

Slechts twee respondenten hadden geen oordeel maar stuurden wel het correcte antwoord op de vraag om welke wijn het ging (2013 Rueda-Verdejo, Rey Santo, Javier Sanz) en de spelfout was natuurlijk 'grapferuit' (moet zijn 'grapefruit'). Verreweg iedereen had die twee goed, overigens...

 

Hieronder ziet u een 'Word Cloud' van een bloemlezing aan letterlijke citaten.

Men begrijpt en waardeert mijn wijntaal! Gelukkig!

Scroll down voor de citaten.

 

 

 

Bloemlezing uit de reacties: een aantal letterlijke citaten

 

Trudi Keizer:

"Ik geniet altijd van je zeer aansprekende wijnnotities. Ook nu loopt het water me weer in de mond…" (Trudi verwees naar de 2013 Rueda-Verdejo, Rey Santo, Javier Sanz).

 

Enno van der Schans:

"Bij witte wijnen kan ik me makkelijker een smaakbeeld vormen dan bij de rode wijnen."

 

Maarten Schäfer:

"Niet veranderen, keep up the good work!" 

 

Tom van Boxel:

"Jouw wijnttaal begrijp ik uitstekend, alleen jammer dat je met de winkel weg bent uit Amsterdam (was vlak bij mij om de hoek)." 

 

George Knops:

"Jouw wijnbeschrijvingen zijn onderscheidend en dat vind ik belangrijk. Als ik al iets op te merken heb, is dat het iets compacter mag." 

 

Guus Ham:

"Ga zo door. Lengte van de tekst mag soms meer in verhouding staan tot de bijzonderheid van de wijn. Kijk uit voor herhaling en gewichtig taalgebruik (doe dat laatste alleen bij gewichte wijnen…)." 

 

Barbara Spruit:

"Ik begrijp jouw wijntaal al jaren! Je neemt geen (wijn)blad voor de mond, verwoordt zeer visueel neus- en mondbeleving en schuwt daarbij geenszins het vocabulaire van de ware bourgondiër: alles wat de zintuigen aangenaam prikkelt komt langs. Het gebeurt dan ook regelmatig dat ik erg vrolijk word van jouw beschrijvingen en nauwelijks kan wachten tot de inhoud van die winkelmand mijn glazen bereikt. Jouw teksten zetten aan tot drankzucht, in de meest positieve zin: hier spreekt een levensgenieter die klasse en diepgang weet te waarderen, zonder daar verder arrogant of moeilijk over te doen!" 

 

Henk Akkermans:

"Ik begrijp de meeste wijnbeschrijvingen niet - dat komt doordat er te veel smaken, tot wel 10 verschillende, worden gebruikt om de wijn te beschrijven. Ik pak gewoonlijk de eerste die genoemd wordt, dan zit ik meestal wel goed." 

 

G.J. Ritsema van Eck:

"Ik waardeer het dat je het onderwerp hebt aangesneden; getuigt voor mij van enige moed. Ook waardeer ik je vindingrijkheid in het vinden van bloemrijke taal voor al die verschillende wijnen in jouw assortiment… Jouw wijnbeschrijvingen roepen de nodige 'hebzucht' op!" 

 

Matija Stanicic:

"Uw wijntaal is is volkomen duidelijk alhoewel uw enthousiasme soms zo groot is dat ik denk dat uw omschrijving nog mooier is dan de wijn. Dat kan dan wellicht onnodig tot teleurstelling leiden." 

 

Bart Wilton:

"De omschrijvingen zijn voor mij heel helder en 'kloppen' ook met de wijnen in het glas… Geen ouderwets snobisme bij wijnboutique.nl!" 

 

Marcelle Meijers:

"Je moet het zo zien: ik heb mijn vak en jij het jouwe: we gebruiken allebei jargon. Omdat je lekkere wijn levert, weet ik dat ik je kan geloven. En dan hoef ik die 'wijnspeak' niet te kennen, te snappen of te onthouden." 

 

Ton van Veen:

"Ik geniet van jouw wijntaal en het is inspirerend! Wie die taal niet verstaat, zal denk ik ook de geuren en smaken in mooie wijn niet 'verstaan'. Blijven doorpraten!" 

 

Patty van der Vliet:

"Wijntaal prima te begrijpen, als je een beetje wat van wijn weet!"