Meer lezen? Klik op het vervolg: "De test paardenvlees en wijn".

 

Verrassende wending: paardenvlees zéér gewild!

Hoe heurt ’t nu eigenlijk?

 

Paardenvlees: als het écht zo lekker is, welke wijn drinken we er dan bij?

Spannende episodes, vooral in Het Parool! Volop paardenvleesschandaal en Horsegate. Om van te smullen!

 

Waar je – zo blijkt uit de verhalen – óók van kunt smullen, is het onderwerp van gesprek zélf: paardenvlees. OK, gaan we proberen. Binnenkort.

 

Maar welke wijn zullen we bij dat paardenvlees eens gaan schenken?

 

Garage: rood uit de Loire bij paard

Omdat ik er nog zelf – in ieder geval niet bewust – geen ervaring mee heb opgedaan, ben ik een ronde gaan googelen. Het meest serieus komt Harold Hamersma voor de dag, en wel in zijn blog op nrc.nl. De beste combinatie die Hamersma ooit voorgeschoteld kreeg, namelijk fraai rood uit de Loire, was in Restaurant Le Garage – dat al tijden open en bloot Steak de Cheval serveert. Ik citeer uit Hamersma’s Blog de onderbouwing van gastheer-sommelier Erwin Walthaus: “Die zuren van de cabernet franc doen het mooi met dat wat zoetige paardenvlees”. Klinkt zeer aannemelijk!

 

Paardenvlees en wijn: do of don’t?

Laat ik nu toevallig juist zo’n mooie rode Loire van de Cabernet Franc-druif in de aanbieding hebben… Ik zal binnenkort zelf ervaring met deze Saumur-Champigny bij zo'n sappige Horsesteak opdoen. Ik zal dan aan u terugrapporteren. Is het eigenlijk wel een Do? Of toch een Don’t? Op dit moment weet ik het nog niet.

 

Wat er in Amsterdam aan de hand is met die run op paardenvlees?

Nogal hilarisch, eigenlijk. In telegramstijl: Het Parool ontmaskert vorige week een restaurant waar al decennia lang paardenvlees voor biefstuk werd gesleten. Merkwaardig resultaat: restaurant zit vanaf dan bomvol en tout Mokum wil paardenvlees proberen. Slagers rapporteren recordomzetten in paard. Verrassende wending! In plaats van kopje onder te gaan vanwege bedriegen, is het restaurant in kwestie (Steakhouse Piet de Leeuw) juist een hit en is paardenvlees hot. Voor Piet de Leeuw geldt: je bent juist géén rund als je met paardenvlees stunt!

 

Kortom, allemaal smul-leesvoer. Kijk verder op parool.nl:

21-2-2013: Paardenvlees in stad niet aan te slepen

15-2-2013: Piet de Leeuw biecht nu alles maar op: we serveren paard sinds 1949

14-2-2013: Biefstukkenkoning in Noorderstraat serveert paard in plaats van rund

 

En kom daarna weer terug op wijnboutique.nl

 

 

Citaat uit Het Parool bij deze foto: "Steakhouse Piet de Leeuw, al sinds de jaren 40 beroemd om zijn biefstuk, schotelt zijn onwetende klanten al jaren paard voor. Het Parool liet het vlees van het restaurant onderzoeken door een slager, een meesterkok en een DNA-lab en hieruit bleek dat het geen runder- maar paardenbiefstuk betrof."